22
Nov

On readings, readers & books

Nu hier in Vancouver de laatste twee weken van het eerste semester zijn aangebroken, begint het net iets drukker te worden op studievlak. Normaal worden we zo al verondersteld om elke week de teksten in de literatuur te lezen voor we naar de les komen – ik zeg niet dat ik het niet doe he, ik bereid me altijd mooi voor op de tweewekelijkse discussielessen, hoewel ik daar mijn mond hou…

Anyway, het ging hier over het werk dat ik wel doe, met name papers. 26 november moet ik de eerste, van 5000 woorden inleveren. De grootste van de drie werkjes telt dan ook voor maar liefst 50% van de punten mee (een take home examen dat ik de week nadien al krijg voor de andere helft). Aldus ben ik druk bezig met alle boeken die ik kan vinden in de bibliotheek (grooooote bibliotheek, eat that centrale…. aan mijn baas, I love CBIB :), over de militaire strategie in de Amerikaanse & Ierse revolutie. Dit omdat de paper uiteraard gaat over waarom de ene strategie wel werkte en de andere niet.

En laat ik je vertellen, het is niet makkelijk. Als je zo de verslagen leest, de interne problemen, het gebrek aan professionalisme, aan wapens, het gebrek aan inzicht voor het sturen van manschappen en gewoon de stomme strategische beslissingen die gemaakt worden, vraag je je af hoe het komt dat er eigenlijk nog iemand gewonnen heeft…

Aldus spendeer ik mijn dagen in historische literatuur (die zichzelf zowat in elk verschillend boek tegenspreekt). Maar niet enkel daarin. Bij het verhuizen naar Canada kon ik uiteraard niet mijn ganse bibliotheek meenemen, ik denk dat ik daarvoor een vrachtvliegtuig moet charteren, maar ik heb wel een paar boeken meegenomen. Echter had ik niet echt zin in die boeken… gelukkig biedt mijn ipod touch een oplossing in de vorm van een e-reader.

“Een wat?” vraag je je misschien af. Wel, het is gewoon een digitaal exemplaar van het boek dat je kan lezen op het schermpje van je ipod, of indien je geld genoeg hebt – en mogelijk stom genoeg bent – op een professioneler exemplaar zoals de Amazon Kindle. Een e-reader heeft zijn voordelen, zoals het feit dat je geen leeslichtje nodig hebt, het geeft zelf licht en je kan (in principe) zoveel boeken als je wilt meesleuren op een klein apparaatje.

Het enige probleem is wel dat er no way in hell was dat ik nogmaals 10 euro ging betalen om een boek dat ik al eens gekocht heb te lezen in een andere vorm. Ik denk dat het onder fair use policy valt (hierdoor kan je ook je eigen cd’s naar mp3 omzetten in volledige legaliteit). Natuurlijk is het niet zo simpel om een boek even in je pc te stoppen en naar het juiste formaat om te zetten. Gelukkig kan je wel pdf’s van het internet halen en deze dan omzetten et voila… zolang je app niet crasht om de 5 bladzijden (grrrrrr) kan je gerust lezen.

Anyhoe, genoeg geschreven hier, waarschijnlijk hebben jullie buiten deze blog nog wel genoeg leesmateriaal in Leuven ook. Bij deze laat ik oorlogsliteratuur voor wat het is en ga ik euh, een verhaal lezen over een krijgsvrouw… he, het is nog wat hetzelfde thema.

In ander nieuws; tussen de regenbuien door gaat het lopen nog steeds goed, ademhaling en dergelijke zijn genormaliseerd, enkel mijn platvoeten geven na verloop van tijd wat problemen en als ik te vaak ga lopen na elkaar (wat niet het geval is gezien het praktisch constant regent) beginnen mijn enkels ook te begeven… oeps.