09
Dec

Homework

Ik denk dat iedereen wel weet dat het Angelsaksisch model van hoger onderwijs niet hetzelfde is als dat in BelgiĆ«. Niet enkel heb je een veel breder gamma aan vakken dat je kan kiezen in de eerste jaren – voordat je je major vastleg, maar ook het systeem van evaluatie ligt anders. Ik ga me hier niet uitspreken over welk system het beste is. Ik denk dat beiden hun voor- en nadelen hebben. Wel ga ik hier er een aantal van uitlichten.

Een van de voor/nadelen die ik momenteel merk is het feit dat er geen blok is. Er is enkel een examenperiode van een dikke twee weken waarin alles gepropt wordt en waarin je enkel mag klagen als je twee examens op dezelfde dag hebt en dan kan er – mogelijk iets aan gedaan worden. Nu, in het Vlaamse model zou zoiets vreselijk zijn. Hier, is het mogelijk niet zo slecht. De periode van examens gaat immers gepaard met een systeem van papers, presentaties, discussies en mid-terms (examens in de helft van het semester dus). Elk van dezen dragen bij tot een soort van permanente evaluatie en dwingen de student toch tot een iets of wat meer actief studieleven dan in Leuven het geval is.

Zoals ik zei, het heeft zijn voor- en nadelen. Ik persoonlijk zou meer moeite hebben om dit systeem en mijn levensstijl van de afgelopen jaren te combineren. Aan de andere kant zit je hier niet met ganse black out periodes qua sociaal contact gedurende minstens anderhalve maand en dit minstens twee keer per jaar.

Dit allemaal maar om te zeggen dat het zo ook wel wat druk was met het maken van papers de laatste weken, maar dat lag ook wel enigszins aan mijzelf en het feit dat ik telkens maar een paar dagen had om ze nog te maken. Maar voor je het dus weet zijn de examens hier weer over en zit je in de kerstvakantie.

Je hebt tijdens het jaar dus minder tijd om met andere zaken bezig te zijn, toch niet ten koste van tamelijk wat stress en cramming op het einde van de term (come to think of it, zelfs in het Leuvens systeem zijn er wel genoeg mensen die nog moeten crammen vlak voor hun examen). Enig verschil, daar telt het vaak voor de voltallige 100% mee, hier is het uitzonderlijk als een examen nog voor de helft meetelt.

Om maar te zeggen dat ik even snel een take home examen aan het maken ben en dan nog anderhalve week heb voor mijn volgende examen dat op 40% staat voordat ik het vliegtuig neem en in de blok thuis terechtkom. Persoonlijk vind ik het niet hebben van sociale black outs wel een goed ding.

In ander nieuws: het is hier al een ganse week onder nul. Ik denk dat ik mijzelf eens handschoenen ga aanschaffen.